Plýtvání jídlem je vážný problém – jen v EU se ročně vyhodí asi 59 milionů tun potravin, z toho více než 60 % pochází z domácností. Gastroodpad často končí na skládkách, kde při jeho rozkladu vznikají skleníkové plyny. Plýtvání potravinami není jen problémem restaurací nebo supermarketů. Jeho řešení začíná u každého z nás – v kuchyni. Pojďte se s námi podívat na to, jak množství vyhozeného jídla snížit.
Plánujte dopředu
Dobře promyšlený jídelníček a nákupní seznam pomohou omezit impulzivní nákupy. Projděte své zásoby, zkontrolujte data spotřeby a přemýšlejte, co lze využít z toho, co už doma máte.
Nakupujte chytře
Pozor na slevy a akce – často vedou k nákupu věcí, které následně nestihnete sníst. Ačkoliv je akce typu „1+1 zdarma“ lákavým příslibem ušetření, pro jednotlivce nebo páry jsou malá balení vhodnější, protože lépe odpovídají jejich potřebám. Dejte šanci i „křivému“ ovoci a zelenině – je stejně kvalitní a chutné.
Skladujte správně
Různé části lednice mají odlišnou teplotu – až o 4 °C. Nejchladnější je spodní police, kam patří čerstvé maso, naopak teplejší zónou jsou dveře. Zásuvky dole slouží k uchovávání ovoce a zeleniny – díky regulaci vlhkosti v těchto místech zůstávají potraviny déle čerstvé. Ne vše ale do lednice patří – rajčata v ní ztrácejí chuť, cibule rychleji plesniví.
Některé plody (např. banány, jablka) uvolňují ethylen a urychlují zrání ostatních. Pro jejich delší trvanlivost je lepší skladování odděleně.
Efektivní pomůckou proti plýtvání je i princip „first in, first out“ (FIFO) – tedy spotřebovávat potraviny v pořadí, v jakém byly zakoupeny, a přizpůsobit tomu i jejich skladování.

Vařte beze zbytku
Přebytky jídla lze zamrazit nebo spotřebovat později. Ztvrdlý chléb proměníte na krutony nebo strouhanku, zbylou rýži využijete v asijských receptech, vařená zelenina se hodí do polévky, z kostí a slupek připravíte vývar.
Vaření bez odpadu není omezením. Naopak podporuje kreativitu a přináší radost z toho, že nic nepřijde nazmar.
Jezte vědomě
Vezměte si menší porci, jezte pomalu a s plnou pozorností. Postupně si tak lépe osvojíte vnímání pocitu sytosti a snáze odhadnete ideální porci. Vědomé stravování navíc přispívá ke zdravějším návykům.
Gastroodpad likvidujte šetrně
Bioodpad kompostujte doma nebo ve sběrných nádobách na to určených.
V některých obcích je zavedený sběr bioodpadu a gastroodpadu do speciálních nádob. Ty se pak sváží do bioplynových stanic, kde je odpad využitý na výrobu zelené energie, tepla, biometanu a certifikovaného hnojiva. Z odpadu se tak může stát užitečný zdroj.
První z bioplynových stanic v České republice, kde byla zavedena výroba biometanu, je BPS Rapotín společnosti Energy financial group a.s.
Ekologická likvidace sice nevrátí ztracené jídlo, ale významně snižuje jeho dopad na životní prostředí.

Každý krok se počítá
Plýtvání jídlem je problém, který můžeme ovlivnit – malými změnami v běžném chodu domácnosti přispíváme k ochraně klimatu i zdrojů.